Sosyal Medya

Dünya

Kosova İçişleri Bakanı'ndan AB’ye çağrı

Kosova İçişleri Bakanı Skender Hyseni, yasa dışı yollarla AB üyesi ülkelere göç eden Kosovalıların sınır dışı edilmesini istedi. Son 40 günde 50 bin Kosovalının 'daha iyi bir gelecek' umuduyla ülkesini terk ettiği belirtiliyor.



Bakan Hyseni, Avusturya'nın baÅŸkeni Viyana'da Ä°çiÅŸleri Bakanı Johanna Mikl-Leither ile yaptığı görüÅŸme sonrasında yaptığı açıklamada, daha iyi bir yaÅŸam için AB ülkelerine göç eden Kosovalıların sığınma taleplerinin geri çevrilmesini istedi.

AB harekete geçmeli

Yasa dışı yollarla AB üyesi ülkelere göç eden Kosovalıların sınırdışı edilmesi çaÄŸrısında bulunan Hyseni, "YaÅŸa dışı göçmenlerin çok büyük bölümünün statü hakları yoktur ve geri gönderilecektir. Umuyorum ki bu hızlı gerçekleÅŸir. Avrupa BirliÄŸi, üye ülkelerde iltica edebilecekler ile kaçakçıların beslediÄŸi göçmenler arasındaki illizyonu gidermek için harekete geçmelidir" dedi.

10 gün içerisinde sınır dışı

Avusturya Ä°çiÅŸleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner ise Kosova'nın güvenli bir ülke olduÄŸunu ve oradan gelen yasa dışı göçmenlerin "iltica etme haklarının bulunmadığını" söyledi. Ä°ltica iÅŸlemlerinin hızlandırılacağını umut ettiÄŸini kaydeden Mikl-Leitner, "Böylece iltica iÅŸlemlerine uygun olmayan göçmenler 10 gün içinde sınır dışı edilmiÅŸ olacak" diye konuÅŸtu.

Kosovalılar göç ediyor

ÇoÄŸunluÄŸu Arnavutlardan oluÅŸan yaklaşık 1,8 milyon kiÅŸinin açlık sınırı altında yaÅŸadığı Kosova, 2008'de Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti. Son iki haftadır Kosovalılar, daha iyi bir yaÅŸam umuduyla yasa dışı yollar üzerinden AB ülkelerine göç ediyor. Kosova'nın baÅŸkenti PriÅŸtine'den otobüslerle Sırbistan'ın baÅŸkenti Belgrad'a gelen Kosovalılar, önce otobüslerle Macaristan sınırına en yakın ÅŸehir olan Subotitsa'ya ardından ÅŸehirdeki taksilerle sınıra, son olarak da yürüyerek Macaristan'a geçiyor. Kosova'dan Macaristan'a sadece Ocak ayında yaklaşık 13 bin mülteci giriÅŸi olduÄŸu, Avusturya'ya ise bin 29 giriÅŸ olduÄŸu belirtiliyor.

En büyük etken iÅŸsizlik

Yaklaşık iki milyon insanın yaÅŸadığı Kosova'da, ekonomik problemler ve iÅŸsizlik vatandaÅŸları göçe zorlayan en büyük etkenlerden. Kosova Ä°statistik Ajansı'nın 2013 yılı verilerine göre ülkedeki kayıtlı iÅŸsizlik oranı yüzde 40,5.

Ülkesini terk ederek eÅŸi ve çocuÄŸu ile Avrupa BirliÄŸi ülkelerine göç etmeye çalışan Prizrenli Ä°smail Avni, "çocuklarına daha iyi bir gelecek sunmak" için ülkesini terk ettiÄŸini söyledi.

Kızının hasta olduğunu anlatan Avni, "Kosova'da hayat yok. Yokluk, bizi buna yapmaya zorladı" dedi.

“Çocuklarıma verecek ekmeÄŸim bile yok”

PriÅŸtineli Ä°mer Metoli de amacının çocuklarını Avrupa ülkelerine götürüp orada bırakmak olduÄŸunu belirterek, "Ben geri döneceÄŸim, yeter ki çocuklarım orada kalsın. Benim onlara verecek ekmeÄŸim bile yok" diyor.

Göç yolunda Macaristan sınırına yakın otellerde konaklayan Kosovalılar, günün belli zamanında gruplar halinde sınıra hareket ediyor. FotoÄŸraflarının çekilmesinden ya da kameralara açıklama yapmaktan kaçınan göçmenler, AB’ye vize muafiyeti bulunan Sırbistan’ın pasaportuna sahip bir Arnavut'un "gözetimindeki" yoldan Macaristan sınırına yürüyor.

Yaklaşık yüz kiÅŸilik gruplar, birkaç kilometre yürüdükten sonra daha küçük gruplara ayrılıyor. Genellikle çocuklu aileler bir tarafa, çocuksuz erkekler ise diÄŸer tarafa yollarına devam ediyor. Grupların başında bulunan ve bölgede konuÅŸulan dilleri çok iyi bilen rehberler, onları sınıra ulaÅŸtırmak için 50 ila 200 Euro arasında ücret alıyor.

40 günde 600 kiÅŸi yakalanıp cezalandırıldı

Subotitsa'daki otogara gelen Kosovalıları sınıra taşıyan taksicilerden Jelyko Hayduk, son günlerde ÅŸehre gelen Kosovalıların sayısında önemli bir artış yaÅŸandığını belirterek, otogardan sınıra göçmen taşımanın, sıradan bir iÅŸ haline geldiÄŸini anlatıyor.

Sınırda yakalanan Kosovalıların, cezalandırılıp ülkelerine geri gönderilmelerine raÄŸmen böyle bir yolculuÄŸuna yeniden çıkmayı göze alabildiklerini ifade eden Hayduk, "25-30 yaÅŸlarında kucağında bebeÄŸiyle insanları taşımanın hissinin tanımlayamam. Tanrı kimseyi böyle bir ÅŸey yapmak zorunda bırakmasın" diye konuÅŸtu.

40 gün içerisinde yaklaşık 600 Kosova vatandaşı yasa dışı yollarla Macaristan'a girmek üzereyken polis tarafından yakalandı ve Sırbistan’daki yerel mahkemece 82 euro karşılığında para cezası ile cezalandırıldı.

AB, bölgede sadece Kosova’ya vize uyguluyor

Yılbaşından itibaren Sırbistan üzerinden Avrupa ülkelerine göç eden Kosovalıların sayısının 50 bin civarında olduÄŸu tahmin ediliyor.

AB üyesi hiçbir ülke Kosova vatandaÅŸlarına sığınma hakkı vermezken, ülkede yasa dışı ikamet ettiÄŸi tespit edilenler sınır dışı edilip kendilerine bu ülkelere giriÅŸ yasağı getiriliyor. Kosova, bölgedeki ülkeler arasında AB için vize muafiyeti bulunmayan tek ülke.

Yasadışı göçü önleyici önlemler

Kosova Meclisi milletvekilleri geçen hafta yapılan genel kurul toplantısında vatandaÅŸların yasa dışı yollarla AB ülkelerine göçünü önleyecek tedbirler içeren kararı oy çokluÄŸuyla kabul etti.

Kararda, Kosova vatandaÅŸlarının AB ülkelerine yasa dışı yollarla göçünü engellemek için yeni istihdam alanları açılması konusunda hükümetin daha etkin rol üstlenmesi, yasa dışı göçün engellenmesi için bir fon oluÅŸturulması, yerli malların ithal mallarla rekabetini arttıracak ÅŸekilde maliye politikasının deÄŸiÅŸtirilmesi, AB Komisyonu'nun tavsiyeleri doÄŸrultusunda gümrüklerde kolaylık saÄŸlanması, yerli üreticilerin sübvansiyonu öngörülüyor.

Almanya Sırbistan-Macaristan sınırına polis gönderiyor

Avrupa'nın en çok göç alan ülkelerinden Almanya ise Macaristan ve Sırbistan sınırında güvenlik önlemlerini artırma kararı aldı. Berlin yönetimi, Almanya'ya göçü azaltmak için Sırbistan-Macaristan sınırına 20 polis gönderiyor.

AB'nin en büyük ekonomisi durumundaki Almanya hükümetinden yapılan açıklamada, "Kosova ve bölgede uzun süreli istikrarın saÄŸlanması, siyasi olarak dışlanmış Kosovalıların toplum tarafından kabul edilmesi için bir dizi önlemler alıyoruz" ifadeleri kullanıldı. GeçmiÅŸ yıllarda Kosova'dan yapılan iltica baÅŸvurularının yüzde 99'unu reddeden Alman hükümet, sadece Ocak ayı içinde 3 bin 630 Kosovalı göçmenin Almanya'ya giriÅŸ yaptığını belirtti. 

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.